ЖОЛТАТА КУЌА, Вилијам Вол, Ирска

ЖОЛТАТА КУЌА, Вилијам Вол, Ирска

ГОЛЕМИОТ ХОР НА ИНДИВИДУАЛИЗМОТ   во нашите приградски паркови со приколки нашиот карвансарај за цврсти градби и полски клозети и јавни куќи нашиот ситен инвентар нашата вкоренета и утврдена непостојаност нашите пастелни тонови и други проблематични тонови нашата...
ОТКАКО СЕ ОТПИШАВМЕ СЕБЕСИ, Рожа Домашцина, Германија

ОТКАКО СЕ ОТПИШАВМЕ СЕБЕСИ, Рожа Домашцина, Германија

ОТКАКО СЕ ОТПИШАВМЕ СЕБЕСИ   и душата што нè следеше одѕвони најдовме во изумрена книга отфрлен клуч ја фатив книгата за зглавје а ти за подножје дали книгата ќе се сврти и ќе стане кај кого ќе замине а кому клучот ќе му припадне ја држиме водорамно и никој да...
ГИ ЗАТВОРАШ СВОИТЕ ОЧИ, Иван Добник, Словенија

ГИ ЗАТВОРАШ СВОИТЕ ОЧИ, Иван Добник, Словенија

ТЕ ПОСАКУВАМ Подари ми ја твојата вулва. Твоите заби. Твоите коски. Твојот здив. Твоето сонце. Твојот воздух. Твоите мисли. Твоите прсти. Твојата сенка. Твојата крв. Те посакувам. Го посакувам твоето море. Ги посакувам твоите дрва. Ги посакувам твоите бои. Ги...
СЛОБОДАТА ЧЕКОРИ ГОЛА, Марам ал-Масри, Сирија

СЛОБОДАТА ЧЕКОРИ ГОЛА, Марам ал-Масри, Сирија

СТЕ ГО ВИДЕЛЕ ЛИ?… Сте го виделе ли? Како го носи своето бебе во рацете како оди напред со величествен чекор главата горе, грбот исправен… Небаре бебето треба да биде среќно и гордо што вака го носат татковите раце… Камо да беше и живо.  ...
ПРЕОБРАЗБА, Андреас Незер, Швајцарија

ПРЕОБРАЗБА, Андреас Незер, Швајцарија

ПРЕОБРАЗБА   Пред првиот удар светлина пустина сум и безимено нанесувам дини кон работ длабоко под покривка. Лесен терен минирано подрачје од четири ипол до после седум се мрешкам, движам тромо под налетите на сопствениот ветер. И успеам ли некојпат налето да...
ДВАЈЦА ЉУБОВНИЦИ, Диваш Гимире (Непал)

ДВАЈЦА ЉУБОВНИЦИ, Диваш Гимире (Непал)

ДВАЈЦА ЉУБОВНИЦИ Двајцата љубовници Темнината и ѕвездите Големите љубовници на универзумот Темнината и ѕвездите Двајцата љубовници Слушаат музика Големите љубовници на универзумот Темнината и ѕвездите Двајцата љубовници Ѕвездата не може да свети без темнина Темнината...