ЉУБОВ РАСПОСЛАНА ПО МОРЕТО, Валерио Орлиќ, Хрватска

ЉУБОВ РАСПОСЛАНА ПО МОРЕТО, Валерио Орлиќ, Хрватска

ЌЕ СЕ СКРИЈАМ ВО ПЕСНАТА Ќе го отклучам морето, соништата нека пловат В длабочини модри, бистриот вртлог смирен. Нека бранови се пенат, нека низ море звуците се ловат, Љубовните балади што поетот ги свирел. Ќе затреперат оргуљите ко бранови в пристан, Месечината на...
ЛИЗГАЧКИ СВЕТ, Нина Медвед, Словенија

ЛИЗГАЧКИ СВЕТ, Нина Медвед, Словенија

колку навистина треба да се замине кога заминуваш на пат. кренете ги двете сидра и прошетајте ги. долгите сенки, кои се подготвуваат да спијат, ти го подготвуваат просторот. не смееш да ги прелажеш, напразно да легнат. во ноќите нема да те поштедат и нема да ги...
ВОЗДУХ, Хрвоје Мимица, Хрватска

ВОЗДУХ, Хрвоје Мимица, Хрватска

ВОЗДУХ Дождот му се додворува на ветрот еден лист се мази со тревата земјата танцува на корените сонцето ја испарува реката оган ја гори гората а која ли е фората?   2. ВОЗДУХ Што е главното, што е првото накаде се распространува дрвото што е помало, што е...
ТЕМПЕРАТУРА, под сценското име Тажна Туна, Полска

ТЕМПЕРАТУРА, под сценското име Тажна Туна, Полска

ТЕМПЕРАТУРА   Те Те Те Те Тететететететететемпературата ми се покачува „Парацетамолот“ ми ја стиска вилицата како пештерарарарара Ќе работиме само благодарение на стеснетите крвни садови благодарение на стеснетите крвни садови Тететететететететемпературата ми се...
БРАВО!, Мари Дара, Белгија

БРАВО!, Мари Дара, Белгија

БРАВО!   Браво! Велат. Честитки! Чаша вино во рацете, со восхит. Како актерка, по настапот, сите ти честитаат… Браво! Задеваат. Честитки! Храбра си, заслужно. И сега си среќна кога… молк! Потпивнуваат чашка етанол и здивот им мириса на алкохол. Раво!...
ПАРИЗ, ТЕКСАС, Владан Кречковиќ, Србија

ПАРИЗ, ТЕКСАС, Владан Кречковиќ, Србија

ЛУЗНИ НА ЕМУЛЗИЈА Кога јас и брат ми бевме малечки татко ни фотоапаратот го репетираше како пиштол. Не знаеше дека сеќавањата се куршуми без барут.   БЛИСКУ ДО САНАТОРИУМОТ Од последната станица пешачев кон шумата, во насока на згуснувањето на тишината. Зад...