Критика

Кон стихозбирката „Празно место“ од Снежана Стојчевска

Кон стихозбирката „Празно место“ од Снежана Стојчевска

„Откако татко ми нѐ напушти
секој од нас јаде сам, во различно време.
ако седнеме истовремено ќе нѐ боли
недостигот што зјае од празното столче.“

Прочитај повеќе
ПОСТОЈАТ ЛИ ЛАЖНИ ПРИКАЗНИ?

ПОСТОЈАТ ЛИ ЛАЖНИ ПРИКАЗНИ?

      ПОСТОЈАТ ЛИ ЛАЖНИ ПРИКАЗНИ? кон „Вистинска приказна за двете соседни кралства“ од Марија Костадиновска   Приказните постојат откога постои човекот! Според некои теории тие своите корени ги влечат од митовите, култовите и обредите на старите племиња. На...

Прочитај повеќе
Кус осврт кон поезијата на Снежана Стојчевска

Кус осврт кон поезијата на Снежана Стојчевска

Кус осврт кон поезијата на Снежана Стојчевска Поетскиот метод на чии принципи е втемелена редукција од облиците на чистата имагинација во формите на нон-фикцијата, како лепењето на плакатите во фоаеите, во футуристичката визија на поезијата на Снежана Стојчевска,...

Прочитај повеќе
КОН ПОЕТСКАТА ЗБИРКА „ТЕЛА“ ОД СЛАВИЦА  ГАЏОВА СВИДЕРСКА

КОН ПОЕТСКАТА ЗБИРКА „ТЕЛА“ ОД СЛАВИЦА ГАЏОВА СВИДЕРСКА

Сѐ е залудно ако не погледнуваш кон ѕвездите кон поетската збирка „Тела“ од Славица Гаџова Свидерска Се држам до ставот дека поезијата не се анализира. Нема потреба за такво ситнење и лаичко дообјаснување, уверена сум дека на тој начин грубо се допира поетот, неговата...

Прочитај повеќе
„Коњска Троја“ или калеидоскоп на времето

„Коњска Троја“ или калеидоскоп на времето

Поетскиот облик во збирката „Коњска Троја“ на поетот Шаип Емерлаху е своевидна провокација за читање, но истовремено и за толкување. Во оваа поетска книга поезијата е мост меѓу поетот/читателот и светот, па вистински предизвик е да се нурне во  поетското патување на...

Прочитај повеќе
Од ангелски фрактали до земни мандали

Од ангелски фрактали до земни мандали

...кон поетската збирка Скриено писмо од Митко Гогов Пред нас е новата поетска збирка на Митко Гогов, насловена како Скриено писмо, чии песни се поместени во трите циклуси „Писмо прво“, „Подрум (скриено хаику)“, и „Писмо второ“. Со оваа поетска збирка, Гогов се...

Прочитај повеќе
Проектот „Шири поезија, не страв“ е финансиран од Министерството за култура                     на Северна Македонија