Кон стихозбирката „Празно место“ од Снежана Стојчевска

Кон стихозбирката „Празно место“ од Снежана Стојчевска

КОН СТИХОЗБИРКАТА ПРАЗНО МЕСТО ОД СНЕЖАНА СТОЈЧЕВСКА   Кога во рака ќе ви се најде нов поетски ракопис од веќе етаблиран автор, со претходно пет објавени стихозбирки, кои добиле голема доза на внимание и признание на книжевната сцена, неизбежно е да имате високи...
КУФЕР ПОЛН МЕЧТИ И СОНИШТА

КУФЕР ПОЛН МЕЧТИ И СОНИШТА

КУФЕР ПОЛН МЕЧКИ И СОНИШТА   „Ниту едно време не ти припаѓа, ниту едно место не е твое.“ Георги Господинов, Засолниште во времето.   Оваа мисла на бугарскиот писател Господинов е матафорична и може да се доведе во корелација со прочуената филозофија на Ерих...
ПОСТОЈАТ ЛИ ЛАЖНИ ПРИКАЗНИ?

ПОСТОЈАТ ЛИ ЛАЖНИ ПРИКАЗНИ?

      ПОСТОЈАТ ЛИ ЛАЖНИ ПРИКАЗНИ? кон „Вистинска приказна за двете соседни кралства“ од Марија Костадиновска   Приказните постојат откога постои човекот! Според некои теории тие своите корени ги влечат од митовите, култовите и обредите на старите племиња. На...
МИТКО ГОГОВ: МИРОТ Е ЗАДОЛЖИТЕЛЕН ПАДОБРАН. ПАЃАМЕ, АМА МОРАМЕ ДА ПАДНЕМЕ (НА) БЕЗБЕДНО

МИТКО ГОГОВ: МИРОТ Е ЗАДОЛЖИТЕЛЕН ПАДОБРАН. ПАЃАМЕ, АМА МОРАМЕ ДА ПАДНЕМЕ (НА) БЕЗБЕДНО

МИТКО ГОГОВ: МИРОТ Е ЗАДОЛЖИТЕЛЕН ПАДОБРАН. ПАЃАМЕ, АМА МОРАМЕ ДА ПАДНЕМЕ (НА) БЕЗБЕДНО   Македонскиот поет Митко Гогов неодамна беше дел од меѓународно читање што го организира Интернационалната федерација на писатели за слобода од Буенос Аирес, Аргентина....
МЕДИТЕРАНИСТИЧКИТЕ ДОПИРИ ВО ,,ВКУСОТ НА ПРАСКИТЕ“ ОД ВЛАДА УРОШЕВИЌ

МЕДИТЕРАНИСТИЧКИТЕ ДОПИРИ ВО ,,ВКУСОТ НА ПРАСКИТЕ“ ОД ВЛАДА УРОШЕВИЌ

МЕДИТЕРАНИСТИЧКИТЕ ДОПИРИ ВО ,,ВКУСОТ НА ПРАСКИТЕ“ ОД ВЛАДА УРОШЕВИЌ   Mедитеран … како би го дефинирала овој фасцинантен и ,,заробувачки“ поим што се проткајува низ крвните јазли на македонскиот народ?! Освен како темел, супстрат од Mедитеранското море, освен...
ПОИНАКОВ ГЛАС, Салајдин Салиху

ПОИНАКОВ ГЛАС, Салајдин Салиху

ПОИНАКОВ ГЛАС Кон поетската книга „Кога љубовта се троши како креда“ на Лулзим Хазири, во издание на издавачката куќа Готен, 2017.   Во далечната 1989 година, во едицијата на „Рилиндија“, беше издадена прва книга Лулзим Хазири со наслов Песната се раѓа во...