КОРПОРАТИВНО УТРО, Васко Марковски

КОРПОРАТИВНО УТРО, Васко Марковски

КОРПОРАТИВНО УТРО Намера имам жено да те видам, хмм… гола и боса.   Сонце нè буди со цртежи по ѕидот — пораснал денот.   Мамурно утро ме брза на работа, а сакам чорба.   Автобус на „Млаз“ ме отру од сабајле ни крив, ни должен.   Тргни од овде...
КОЈ ЌЕ ГИ ЗГРЕЕ ПТИЦИТЕ?, Искра Донева

КОЈ ЌЕ ГИ ЗГРЕЕ ПТИЦИТЕ?, Искра Донева

Хаику ( Кој ќе ги згрее птиците 2006, Македонска реч, Скопје) ДВОБОЈ / ДУЕЛ Човек со трска. Рибата во реката чека појадок.   Леб без сирење… Штрбни мала трошка од месечината.   Истурен сок. Мравка мисли плови по Жолтата Река.   Пирамида од...
РАСТОЈАНИЕТО МЕЃУ ДВЕ ТОЧКИ, Драгана Евтимова

РАСТОЈАНИЕТО МЕЃУ ДВЕ ТОЧКИ, Драгана Евтимова

Мајка ми вели: „Денес немој да доцниш.“ Неделен ручек.   Песок на брегот. По него боси деца приказни плетат.   Посакувајќи да те дофатам тебе кружам низ воздух.   Со шепотење и малите дечиња си кријат тајни.   Во дланка мала дете сака да скрие...
СЕНКИТЕ ВО СОНОТ, Зоран Радически

СЕНКИТЕ ВО СОНОТ, Зоран Радически

*** На мостот Броевме ѕвезди Сега е рушен *** Среќа На парче железо Потковица *** Срцето не Престанува да ме Радува… *** Осмели се Да дознаеш како Растреперувам? *** Насмевни се! Пеам на босански Една чалгија. *** Куче и маче Во силна прегратка Почина стопанот...