Есеи

Кон стихозбирката „Празно место“ од Снежана Стојчевска

Кон стихозбирката „Празно место“ од Снежана Стојчевска

„Откако татко ми нѐ напушти
секој од нас јаде сам, во различно време.
ако седнеме истовремено ќе нѐ боли
недостигот што зјае од празното столче.“

Прочитај повеќе
ПОСТОЈАТ ЛИ ЛАЖНИ ПРИКАЗНИ?

ПОСТОЈАТ ЛИ ЛАЖНИ ПРИКАЗНИ?

      ПОСТОЈАТ ЛИ ЛАЖНИ ПРИКАЗНИ? кон „Вистинска приказна за двете соседни кралства“ од Марија Костадиновска   Приказните постојат откога постои човекот! Според некои теории тие своите корени ги влечат од митовите, култовите и обредите на старите племиња. На...

Прочитај повеќе
МЕДИТЕРАНИСТИЧКИТЕ ДОПИРИ ВО ,,ВКУСОТ НА ПРАСКИТЕ“ ОД ВЛАДА УРОШЕВИЌ

МЕДИТЕРАНИСТИЧКИТЕ ДОПИРИ ВО ,,ВКУСОТ НА ПРАСКИТЕ“ ОД ВЛАДА УРОШЕВИЌ

МЕДИТЕРАНИСТИЧКИТЕ ДОПИРИ ВО ,,ВКУСОТ НА ПРАСКИТЕ“ ОД ВЛАДА УРОШЕВИЌ   Mедитеран ... како би го дефинирала овој фасцинантен и ,,заробувачки“ поим што се проткајува низ крвните јазли на македонскиот народ?! Освен како темел, супстрат од Mедитеранското море, освен како...

Прочитај повеќе
ПОИНАКОВ ГЛАС, Салајдин Салиху

ПОИНАКОВ ГЛАС, Салајдин Салиху

ПОИНАКОВ ГЛАС Кон поетската книга „Кога љубовта се троши како креда“ на Лулзим Хазири, во издание на издавачката куќа Готен, 2017.   Во далечната 1989 година, во едицијата на „Рилиндија“, беше издадена прва книга Лулзим Хазири со наслов Песната се раѓа во...

Прочитај повеќе
ГРАДОВИ ОМЕЃЕНИ СО КАНДИЛЦА, Иван Антоновски

ГРАДОВИ ОМЕЃЕНИ СО КАНДИЛЦА, Иван Антоновски

Честит Светски ден на поезијата! ГРАДОВИ ОМЕЃЕНИ СО КАНДИЛЦА „Од времето на Платон нема повеќе поети во градот. Но колку ли градови има во поетот?“ – се запраша Ален Боске, во првата половина на минатиот век. Нешто помалку од едно столетие потоа, и ние трагаме по...

Прочитај повеќе
ПОЧЕТОКОТ НА УЧИЛИШТНИОТ ТЕАТАР ЗА ДЕЦА ПРЕКУ ДРАМОЛЕТКИТЕ НА ЈОРДАН ХАЏИ КОНСТАНТИНОВ-ЏИНОТ, Елена Ѓорѓиовска

ПОЧЕТОКОТ НА УЧИЛИШТНИОТ ТЕАТАР ЗА ДЕЦА ПРЕКУ ДРАМОЛЕТКИТЕ НА ЈОРДАН ХАЏИ КОНСТАНТИНОВ-ЏИНОТ, Елена Ѓорѓиовска

ПОЧЕТОКОТ НА УЧИЛИШТНИОТ ТЕАТАР ЗА ДЕЦА ПРЕКУ ДРАМОЛЕТКИТЕ НА ЈОРДАН ХАЏИ КОНСТАНТИНОВ-ЏИНОТ Имињата на Војдан Чернодрински, Ристо Крле, Дејан Дуковски, Горан Стефановски, нѐ може, а да не нѐ асоцираат на театар, на театарска претстава или на театарска уметност...

Прочитај повеќе
Проектот „Шири поезија, не страв“ е финансиран од Министерството за култура                     на Северна Македонија