КОГА ЉУБОВТА НЕ Е ДОВОЛНА, Марина Икономова Шокева

КОГА ЉУБОВТА НЕ Е ДОВОЛНА, Марина Икономова Шокева

БОРБА Се бори езерото под зимското сонце. Се мешка и прпелка под кошулката од крлушки. Сака да ја свлече од себе таа тешка покривка Како  змија што на пролет се ослободува од старите кожи. Далеку е пролетта, штотуку те одмина. Долго ќе чекаш да созрееш повторно. Од...
ДВЕ МОРИЊА, Јосип Коцев

ДВЕ МОРИЊА, Јосип Коцев

ШКОЛКИ НА ВРЕМЕТО Кој беше светот што се лизна како песок меѓу твоите прсти, кога бевме деца на небото и таму горе си ги слушавме идните животи во школките на времето? (Дали е овој во којшто усните ме болат од молк, а рацеве од копнеж за тој дом што не ми е ни...
НЕ КАЖУВАЈ НИКОМУ, Гонџа Озмен, Турција

НЕ КАЖУВАЈ НИКОМУ, Гонџа Озмен, Турција

ИСПОВЕД Не кажувај никому дека не сме го читале Дерида Дека на врвовите од нашите умови одеднаш никна чевел Дека на врвовите од нашите тела завршува водењето љубов И дека значењето засекогаш се влече натаму, токму натаму Не кажувај никому како те сменив за една кошула...
Прости песни, Александра Спасеска

Прости песни, Александра Спасеска

ОД ПЕЧАТ ИЗЛЕЗЕ „ПРОСТИ ПЕСНИ [НА КОГО ПОМИСЛУВАШ КОГА СМРТТА МИСЛИ НА ТЕБЕ]“, СТИХОЗБИРКА НА АЛЕКСАНДРА СПАСЕСКА Неодамна од печат излезе „Прости песни [на кого помислуваш кога смртта мисли на тебе]“, стихозбирка на Александра Спасеска, во издание на ПНВ Публикации....
АЛЕКСАНДРА СПАСЕСКА

АЛЕКСАНДРА СПАСЕСКА

КОЛКУ Е КРШЛИВ ЧОВЕКОТ ПРЕД ДОБРАТА ПОЕЗИЈА? Само искрената поезија е добра поезија. А кога сме искрени, сме ранливи. Мора да се соголиме пред поезијата како што е таа соголена пред нас. Поезијата која ќе нè скрши, ама нема и да нè срони. Која ќе биде и златото кое...
СЛОБОДЕН ПАД  / ЛУКСУЗ,  Глорјана Вебер

СЛОБОДЕН ПАД / ЛУКСУЗ, Глорјана Вебер

СЛОБОДЕН ПАД ЛУКСУЗ Глорјана Вебер   Словенечката поетеса Глорјана Вебер е интерпретаторка и духовна истражувачка, добитничка за многу награди во Словенија и странство, а во рамки на нејзината поетска посветеност го отвора институтот ИРИУ, во кој има развиено...