ÆNIMA, Гаврило Миловановиќ

ÆNIMA, Гаврило Миловановиќ

БОГОМОЛКА (посветена на балканскиот национализам) Капки роса на мртвите прсти на асфалтот, девојче ги држи во раката, ги плаче, виножита сиви од ладен оган и чад, модри од чизми изгазени, од куршуми избодени брат и брат. Господе повторно ли не заборави или и тебе ти е...
НИЕ ПОЕТИТЕ, Андреј Ал-Асади

НИЕ ПОЕТИТЕ, Андреј Ал-Асади

БЕСПАЌЕ (од „Под дервишовото сиќе“, 2018) Како див град Или тишина пред срам Ти се предавам на тебе и твојата целост Да ме одведеш онаму Каде што ќе танцувам под туѓ допир И ќе бладам на туѓи височини Да битисувам со и над тебе А ти во мене Како озарен слог Патека во...
Р(Е)ВОЛУЦИЈА, Валерија Дамчевска

Р(Е)ВОЛУЦИЈА, Валерија Дамчевска

Р(Е)ВОЛУЦИЈА Мементо мори, стегај си заби низ солзи. Милион успеси, а само ползи и ползи. Видици шири, од која страна и да свртиш, крив си. Шо ќе ти е на живото суштина? Исфрли сè и на крајо плукни ја. Чекај си 5-6 сати во јавна институција. Ако немаш кеш –...
КАДЕ БРЗАШ МАЛ ЧОВЕКУ, Катарина Јовчевска

КАДЕ БРЗАШ МАЛ ЧОВЕКУ, Катарина Јовчевска

КАДЕ БРЗАШ МАЛ ЧОВЕКУ Го гледаш ли хаосот во овој свет каде брзаш мал човеку да достигнеш ли уште до височините или да ѕирнеш што сѐ се крие насекаде на земјата или во вселената со авиони, ракети… Дали имаш желба сѐ уште да се китиш со повеќе награди, пари и...
МАЛА ПЕСНА, Силвана  Ј. Димитриевска

МАЛА ПЕСНА, Силвана Ј. Димитриевска

БЛАГОСЛОВ ЗА ПОЕТОТ Те благословувам со тишина, сопствена соба за владеењe, со спокојство на паднати ангели, заспани некаде под прозорците додека ти сонуваш дека сите ѕидови исчезнале и ти пораснале крилја.   МАЛА ПЕСНА “зошто постоиш и ти со своето...
.топилница на болката, Митко Гогов

.топилница на болката, Митко Гогов

.топилница на болката позади планината секое заоѓање на сонцето со себе ги носи атомите на будноста. космички вибрации и малку свежо ежење на мислите. се препотува мозокот од процесирање на пропуштени спомени. резовите страдање ги интензивираат бледите сеќавања на...