АЛЕКСАНДРА СПАСЕСКА

АЛЕКСАНДРА СПАСЕСКА

КОЛКУ Е КРШЛИВ ЧОВЕКОТ ПРЕД ДОБРАТА ПОЕЗИЈА? Само искрената поезија е добра поезија. А кога сме искрени, сме ранливи. Мора да се соголиме пред поезијата како што е таа соголена пред нас. Поезијата која ќе нè скрши, ама нема и да нè срони. Која ќе биде и златото кое...
СЛОБОДЕН ПАД  / ЛУКСУЗ,  Глорјана Вебер

СЛОБОДЕН ПАД / ЛУКСУЗ, Глорјана Вебер

СЛОБОДЕН ПАД ЛУКСУЗ Глорјана Вебер   Словенечката поетеса Глорјана Вебер е интерпретаторка и духовна истражувачка, добитничка за многу награди во Словенија и странство, а во рамки на нејзината поетска посветеност го отвора институтот ИРИУ, во кој има развиено...
СИТЕ МОИ ЛИЦА,  Мајда Мехиќ

СИТЕ МОИ ЛИЦА, Мајда Мехиќ

СИТЕ МОИ ЛИЦА Мајда Мехиќ   Книгата „Сите мои лица“ е инспирирана од различни психолошки моменти или доживувања на поетесата, а песните се посветени на љубовта, алтруизмот, позитивното размислување за животот и секојдневието, каде што секој може да се пронајде во...
ANONYMOUS,  Драгана Евтимова

ANONYMOUS, Драгана Евтимова

ANONYMOUS Драгана Евтимова   Поезијата на Драгана Евтимова е луцидна, прониклива, а лирскиот субјект се откинува од егзистенцијалниот простор на традиционалните форми на изразување и се фокусира на поединецот во урбаниот простор и неговиот живот. Поетесата ги...
КОНЦЕПТОТ МАГИЧЕН РЕАЛИЗАМ КАКО КУЛТУРОЛОШКИ ФЕНОМЕН,  Драгана Евтимова

КОНЦЕПТОТ МАГИЧЕН РЕАЛИЗАМ КАКО КУЛТУРОЛОШКИ ФЕНОМЕН, Драгана Евтимова

КОНЦЕПТОТ МАГИЧЕН РЕАЛИЗАМ КАКО КУЛТУРОЛОШКИ ФЕНОМЕН Драгана Евтимова Концептот магичен реализам како културолошки феномен е анализа на еден необичен термин што започнува да ги поместува границите на реалноста, притоа културниот простор во кој егзистира перманентно се...