СЕГА БИ ПИШУВАЛА ЗА…, Габриела Стојаноска-Станоеска

СЕГА БИ ПИШУВАЛА ЗА…, Габриела Стојаноска-Станоеска

СЕГА БИ ПИШУВАЛА ЗА… Би пишувала за… Не може, мајка сум. Сега не разбираат. Не ги ни интересира. Ама кога ќе разбираат, дали ќе разберат? Би требало, белким, пред книга се растени… Сепак. А да напишам нешто за… Не. До кога ќе ги отворам тие...
КОГА СОНУВАШ, Силвана Ј. Димитриевска

КОГА СОНУВАШ, Силвана Ј. Димитриевска

ВИСТИНА Буден сум! Ни трошка луд! Чија е сега вистината! -Гане Тодоровски- Будниот поет секогаш на месечина фаќа забелешки, наутро окото на будниот скулптор го гледа светот низ тригонометријата на еден обичен прозорец свртен кон север; во него се прелеваат како во...
.житар во ноќта, Митко Гогов

.житар во ноќта, Митко Гогов

.житар во ноќта   :надвор врне. се сетив како преку очите на твојот татко го видов, го видов твојот лик. се враќавме од црква, а тој, тој седеше осамен на неговата веранда. владееше тишина околу него, живееше со мачнина во себе, неисполнет, натажен, со планини...
ПОБРЗАЈ И ПОЧЕКАЈ!, Владимир Мартиновски

ПОБРЗАЈ И ПОЧЕКАЈ!, Владимир Мартиновски

ВО ЗЕМЈАТА НА ВРТЕЛЕШКИТЕ Во Земјата на вртелешките најмногу вртоглавици добиваш ако стоиш в место. Во Земјата на вртелешките името на љубената (иако не си му го кажал ни на најдобриот пријател) веќе го шепоти човекот што продава билети. Во Земјата на вртелешките на...