СЛОБОДЕН ПАД  / ЛУКСУЗ,  Глорјана Вебер

СЛОБОДЕН ПАД / ЛУКСУЗ, Глорјана Вебер

СЛОБОДЕН ПАД ЛУКСУЗ Глорјана Вебер   Словенечката поетеса Глорјана Вебер е интерпретаторка и духовна истражувачка, добитничка за многу награди во Словенија и странство, а во рамки на нејзината поетска посветеност го отвора институтот ИРИУ, во кој има развиено...
СИТЕ МОИ ЛИЦА,  Мајда Мехиќ

СИТЕ МОИ ЛИЦА, Мајда Мехиќ

СИТЕ МОИ ЛИЦА Мајда Мехиќ   Книгата „Сите мои лица“ е инспирирана од различни психолошки моменти или доживувања на поетесата, а песните се посветени на љубовта, алтруизмот, позитивното размислување за животот и секојдневието, каде што секој може да се пронајде во...
ANONYMOUS,  Драгана Евтимова

ANONYMOUS, Драгана Евтимова

ANONYMOUS Драгана Евтимова   Поезијата на Драгана Евтимова е луцидна, прониклива, а лирскиот субјект се откинува од егзистенцијалниот простор на традиционалните форми на изразување и се фокусира на поединецот во урбаниот простор и неговиот живот. Поетесата ги...
КОНЦЕПТОТ МАГИЧЕН РЕАЛИЗАМ КАКО КУЛТУРОЛОШКИ ФЕНОМЕН,  Драгана Евтимова

КОНЦЕПТОТ МАГИЧЕН РЕАЛИЗАМ КАКО КУЛТУРОЛОШКИ ФЕНОМЕН, Драгана Евтимова

КОНЦЕПТОТ МАГИЧЕН РЕАЛИЗАМ КАКО КУЛТУРОЛОШКИ ФЕНОМЕН Драгана Евтимова Концептот магичен реализам како културолошки феномен е анализа на еден необичен термин што започнува да ги поместува границите на реалноста, притоа културниот простор во кој егзистира перманентно се...
ГИ ЗАТВОРАШ СВОИТЕ ОЧИ, Иван Добник, Словенија

ГИ ЗАТВОРАШ СВОИТЕ ОЧИ, Иван Добник, Словенија

Излезе од печат поетската книга „Ги затвораш своите очи“ од словенечкиот автор Иван Добник. Преводот од словенечки на македонски јазик е на Драгана Евтимова. Дизајн на корица: Мартин Георгиевски. ИВАН ДОБНИК е роден во 1960 година во Цеље, Словенија. Поет, преведувач,...
ВО САМРАКОТ НА МИСЛИТЕ, Елка Димитрова

ВО САМРАКОТ НА МИСЛИТЕ, Елка Димитрова

Излезе од печат поетската книга „Во самракот на мислите“ од бугарската авторка Елка Димитрова. Преводот од бугарски на македонски јазик: Борче Георгиев. Дизајн на корица: Мартин Георгиевски. Насловот на книгата е особено интересен: самракот е токму таква средна...