КАЗНАТА КАКО ЖИВОТ, Валерија Дамчевска

КАЗНАТА КАКО ЖИВОТ, Валерија Дамчевска

КАЗНАТА КАКО ЖИВОТ Прстен. Веридба. Нов дом. Селидба. Новороденче. Во базенче. Коктели. Прикриени бордели. Горди родители. Луксузни родендени. Партиски определено неопределени. Според вакцина поделени. За мотиви неодредени. Молчење на теми ш’о се општествено...
ОБРАЌАЊЕ, Никола Дукоски

ОБРАЌАЊЕ, Никола Дукоски

ОБРАЌАЊЕ Е, мој брате Рацине стиховите твои, завиени, како во ролна полна, во себе ги носам. Од зората рујна, до есента тмурна, светот во војна без љубов се втурна. А тебе цел свет уште братски ти е и семето твое, од тутун, преку аргатска мака, низ вениве ми тече и...
Р(Е)ВОЛУЦИЈА, Валерија Дамчевска

Р(Е)ВОЛУЦИЈА, Валерија Дамчевска

Р(Е)ВОЛУЦИЈА Мементо мори, стегај си заби низ солзи. Милион успеси, а само ползи и ползи. Видици шири, од која страна и да свртиш, крив си. Шо ќе ти е на живото суштина? Исфрли сè и на крајо плукни ја. Чекај си 5-6 сати во јавна институција. Ако немаш кеш –...
МАЈКА, Олза Олзета, Шпанија

МАЈКА, Олза Олзета, Шпанија

МАЈКА Го најдов конечниот одговор на животов во проза како што беше ветено. Чувствувам јазол како ми се затегнува во дишникот и барам начин да го извадам без воопшто да ја почувстувам болката на загубата на нешто свое. Се оддалечивме од она што го посакувавме и од она...
ШЕКСПИР НА ПОГРЕБОТ НА МАРЛОУ, Елена Пренџова

ШЕКСПИР НА ПОГРЕБОТ НА МАРЛОУ, Елена Пренџова

POETRY SLAM MACEDONIA е неформална трупа слемерки и слемери кои активно ги промовираат слем-поезијата, слем-натпреварите и слем-активизмот во Македонија. Поетри-слем тимот на Македонија секоја година го соорганизираат традиционалниот Национален слем-натпревар во...
ЕВРОПСКИ ВРЕДНОСТИ, Перица Сарџоски

ЕВРОПСКИ ВРЕДНОСТИ, Перица Сарџоски

POETRY SLAM MACEDONIA е неформална трупа слемерки и слемери кои активно ги промовираат слем-поезијата, слем-натпреварите и слем-активизмот во Македонија. Поетри-слем тимот на Македонија секоја година го соорганизираат традиционалниот Национален слем-натпревар во...