ПОСТОЈАТ ЛИ ЛАЖНИ ПРИКАЗНИ?

ПОСТОЈАТ ЛИ ЛАЖНИ ПРИКАЗНИ?

      ПОСТОЈАТ ЛИ ЛАЖНИ ПРИКАЗНИ? кон „Вистинска приказна за двете соседни кралства“ од Марија Костадиновска   Приказните постојат откога постои човекот! Според некои теории тие своите корени ги влечат од митовите, култовите и обредите на старите племиња. На...
СЕГА БИ ПИШУВАЛА ЗА…, Габриела Стојаноска-Станоеска

СЕГА БИ ПИШУВАЛА ЗА…, Габриела Стојаноска-Станоеска

СЕГА БИ ПИШУВАЛА ЗА… Би пишувала за… Не може, мајка сум. Сега не разбираат. Не ги ни интересира. Ама кога ќе разбираат, дали ќе разберат? Би требало, белким, пред книга се растени… Сепак. А да напишам нешто за… Не. До кога ќе ги отворам тие...
ГИ ЗАТВОРАШ СВОИТЕ ОЧИ, Иван Добник, Словенија

ГИ ЗАТВОРАШ СВОИТЕ ОЧИ, Иван Добник, Словенија

Излезе од печат поетската книга „Ги затвораш своите очи“ од словенечкиот автор Иван Добник. Преводот од словенечки на македонски јазик е на Драгана Евтимова. Дизајн на корица: Мартин Георгиевски. ИВАН ДОБНИК е роден во 1960 година во Цеље, Словенија. Поет, преведувач,...
МИТКО ГОГОВ Е УЧЕСНИК НА 31. МЕЃУНАРОДЕН ПОЕТСКИ ФЕСТИВАЛ ВО МЕДЕЛИН, КОЛУМБИЈА

МИТКО ГОГОВ Е УЧЕСНИК НА 31. МЕЃУНАРОДЕН ПОЕТСКИ ФЕСТИВАЛ ВО МЕДЕЛИН, КОЛУМБИЈА

МИТКО ГОГОВ Е УЧЕСНИК НА 31. МЕЃУНАРОДЕН ПОЕТСКИ ФЕСТИВАЛ ВО МЕДЕЛИН, КОЛУМБИЈА   На 31. Меѓународен поетски фестивал во Меделин, Колумбија, кој се одржува од 1-ви до 29 август 2021 година, С. Македонија ќе ја претставува поетот Митко Гогов. Учесниците на...
ИЗВОРНО, Керол Ен Дафи, Велика Британија

ИЗВОРНО, Керол Ен Дафи, Велика Британија

БРИТАНСКАТА ПОЕТЕСА КЕРОЛ ЕН ДАФИ Е ДОБИТНИЧКА НА НАГРАДАТА „ЗЛАТЕН ВЕНЕЦ НА СВП ЗА 2021 ГОДИНА. Целиот текст е достапен на следниот линк. ИЗВОРНО Стасавме од нашата земја во црвена соба што се распадна по полињата, мајка ни го пееше името на татко со вртењето на...
ИВАН АНТОНОВСКИ Е ДОБИТНИК НА НАГРАДАТА „АНТЕВО СЛОВО“ 2020/2021

ИВАН АНТОНОВСКИ Е ДОБИТНИК НА НАГРАДАТА „АНТЕВО СЛОВО“ 2020/2021

ИВАН АНТОНОВСКИ Е ДОБИТНИК НА НАГРАДАТА „АНТЕВО СЛОВО“ 2020/2021 Наградени автори на „АНТЕВО СЛОВО“ 2020/ 2021- Сицилија, Италија 1-ва награда Иван Антоновски – Нека биде запишано 2-ра награда Виолета Танчева – Златева – Стакло 3-та награда Ива Дамјановски – Остров...