ANONYMOUS, Драгана Евтимова

ANONYMOUS

Драгана Евтимова

 

Поезијата на Драгана Евтимова е луцидна, прониклива, а лирскиот субјект се откинува од егзистенцијалниот простор на традиционалните форми на изразување и се фокусира на поединецот во урбаниот простор и неговиот живот. Поетесата ги конкретизира нештата, а песните имаат заеднички живот, тие се како флуид за себеанализирање и дооткривање на светот во себе и околу себе.

 

Член на Друштвото на писатели на Македонија.

Добитничка е на наградата Антево слово.

Активно преведува од словенечки јазик.

 

Проектот „Шири поезија, не страв“ е финансиран од Министерството за култура                     на Северна Македонија